CHINESE QUANFA BELGIUM

Welkom bij Chinese Quanfa Belgium, een traditionele Kung-Fu school gevestigd in Gent. Onze trainingen zijn gebaseerd op de vechtkunst Yin Zhao Fan Tsi Moon, beter bekend als de Arendsklauw Stijl. De lessen zijn toegankelijk voor zowel mannen als vrouwen die op zoek zijn naar een fysieke uitdaging, zelfverdediging of de beoefening van een authentieke krijgskunst. We verwelkomen leden vanaf 8 jaar. Als sportschool erkend door de Sportdienst van het Stadsbestuur Gent, met een extra erkenning voor jeugdsport, garanderen wij een hoogwaardige omgeving en professionele begeleiding voor al onze leden. Onze organisatie is aangesloten bij de Lily Lau Eagle Claw Kungfu Federation International en onze instructeurs zijn gecertificeerd door Lily Lau, erfgenaam van de Arendsklauw Kungfu-traditie en grootmeester van de 8e generatie.

Wat is Quanfa ?

Quanfa-chinese-kungfu-school-gent.jpg

'Quanfa' betekent letterlijk 'vuisttechnieken' en refereert naar de Chinese vechtkunsten in het algemeen.

Noordelijke Shaolin

Noordelijke kungfu is vooral gesteund op voetenwerk, diepe standen, wijde en acrobatische bewegingen met als doel de defensie van de tegenstander te doorbreken. Er is immers een Chinees gezegde: “twee handen zijn zoals deuren en er is goed voetenwerk nodig om die te openen”.  Dit in tegenstelling tot zuidelijke kungfu waar stevig handwerk belangrijk is en een rigide houding om inkomende aanvallen te counteren.

noordelijke Shaolin - kungfu Gent

Wij beoefenen specifiek de Shaolin-stijl, die zijn oorsprong vindt in de gelijknamige tempel in Henan. In de 6e eeuw bracht Boddhidarma, afkomstig uit India, de monniken daar de essenties van het Ch’an boeddhisme en kungfu bij. Deze stijl kenmerkt zich door meditatieve en helende bewegingen, dierenimitaties, explosieve en acrobatische bewegingen, en het gebruik van wapens. De Shaolin-stijl zoekt voortdurend de grenzen van het menselijk kunnen op. De invloed van Shaolin op de Chinese gevechtskunsten is enorm. Ze vormde de basis voor veel latere stijlen en blijft tot de verbeelding spreken van zowel martial arts-liefhebbers als -leken. Dit blijkt uit de populariteit van de Shaolin Tempel, de omliggende kungfuscholen en de wereldwijde demonstraties van de Shaolin-monniken.

Arendsklauw

Eagle Claw Split Thomas

De Arendsklauw Kungfu-stijl, ook bekend als Yin Zhao Fan Tsi Moon (鷹爪翻子門), vindt zijn oorsprong bij generaal Yue Fei (岳飛), een legendarische Chinese militaire figuur uit de 12e eeuw. Yue Fei legde de basis voor deze vechtkunst, die later in de Shaolin Tempel belandde. Daar werden de arendtechnieken gecombineerd met de vechttechnieken van een andere stijl, genaamd Fan Tsi, door de monnik Lai Chun. Vervolgens werd de stijl overgedragen aan de Lau-familie, die acht generaties lang het erfgoed koesterde en doorgaf. Een belangrijke figuur in deze geschiedenis is Lau Fat Mang. Hij opende de Lau Fat Mang Eagle Claw Academy in Hong Kong om de Arendsklauw-stijl aan een breed publiek te onderwijzen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot hij zijn school om te vechten voor zijn land. Na de oorlog hervatte hij zijn onderwijstaak en bleef de stijl verspreiden tot zijn dood in 1964. Na zijn overlijden nam zijn oudste dochter, Lily Lau, zijn positie als hoofdinstructeur over en werd wereldwijd de nieuwe grootmeester van de 8e generatie. Vastbesloten om de droom van haar vader voort te zetten, heeft ze haar hele leven gewijd aan het verder verspreiden van de Arendsklauw Kungfu-stijl. Lily Lau is een belangrijke figuur in de hedendaagse kungfu-wereld en blijft de tradities en technieken van de Arendsklauw-stijl onderwijzen.